Hersentumoren informatie en een speciale hersentumor zoekmachine

Algemene hersentumor informatie

Ieder jaar krijgen duizend tot 1500 mensen in Nederland een kwaadaardige primaire hersentumor. Dat zijn vier mensen per dag. Een hersentumor is zelfs de op een na meest voorkomende vorm van kanker onder kinderen tot 12 jaar en jongvolwassenen. De meest voorkomende vorm van kinderkanker, leukemie, heeft een grote genezingskans. De meeste hersentumoren niet; deze vorm van kanker zorgt bij kinderen en jongvolwassenen voor het hoogste sterftecijfer.

algemene hersentumor informatie zoeken symptomen diagnose behandeling cijfersHoewel enkele patiënten van een kwaadaardige hersentumor genezen, is het genezingspercentage statistisch gezien niet met 1 heel percentage uit te drukken. De gemiddelde overlevingsduur, na diagnose van de meest snelgroeiende kwaadaardige en meest voorkomende hersentumor, is vijftien maanden. Voor patiënten met een langzaam groeiende kwaadaardige tumor ligt de gemiddelde levensverwachting op ongeveer zes jaar. Nagenoeg iedereen sterft aan deze kankersoort. Onder meer door te weinig onderzoek is decennia lang bijna geen voortgang geboekt en is genezing nog steeds ver weg. De kansen op overleven blijven nog ver achter ten opzichte van andere kankersoorten. Er dient een enorme inhaalslag te worden gemaakt om de levensverwachting van hersentumorpatiënten recht te trekken met andere vormen van kanker.
 
Hersenen zijn een uiterst complex orgaan. Voor meer informatie over de hersenen lees ook ons artikel "De autonomie van onze hersenen". Door de complexiteit en functionaliteit van de hersenen kunnen vele kankerbehandelingsmethodes niet worden toegepast. Chirurgisch kan vaak niet of niet volledig worden ingegrepen. Ook zijn er beperkingen ten aanzien van chemotherapie en radiotherapie. De bloed hersenbarrière zorgt er bijvoorbeeld voor dat veel chemisch therapeutische stoffen slecht doordringen in het hersenweefsel. De behandeling van een kwaadaardige hersentumor is tot nu toe vooral gericht op het zo lang mogelijk verlengen en verbeteren van de kwaliteit van leven van de patiënt.
 

Meer informatie vinden over hersentumoren?

Via de rechter kolom van deze pagina kunnen andere hersentumor onderwerpen geselecteerd worden. Daarnaast hebben we een uiterst krachtige zoek optie "Snel vinden". Dit is een zoekmachine die naast onze sites ook andere grote betrouwbare hersentumor informatie websites doorzoekt.